Juniortävlingar

Vi ser tävlingar som en självklar del av golfen för dig som är junior.

Tränings- och Tävlingsplanering

Är du intresserad av att börja tävla men vet inte hur du ska planera din tid och hur många tävlingar du bör spela? Då får du gärna ta dig tid att läsa igenom exemplet nedan på vad som kan vara bra att känna till när du ska börja tävla.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Oavsett vilken nivå man är på så är träning, kost och sömn viktiga faktorer för att kunna prestera bra. För att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar till att kunna prestera på en högre nivå så är det viktigt att förstå att allting handlar om förberedelser. Hur har du förberett dig för säsongen? Har du gjort det du ska under vinterhalvåret när det kommer till fys-, sving- och teknikträning så har du satt en bra grund. Inför en rond, vare sig om det är tränings- eller tävlingsrond så behöver du värma upp ordentligt. Värm upp kroppen ordentligt och var noggrann med att slagen du slår har ett syfte: byt mål mellan varje slag, slå alla olika typer av slag, använd fantasin för att det ska bli så spellikt som möjligt. Skapa dig en rutin som du gör innan varje slag för att kunna hitta ditt inre fokus. Inför tävling är det även viktigt att se hur banan är upplagd, är greenerna snabbare än på din hemmabana är det av stor vikt att träna puttning på snabbare greener för att vara förberedd. När det kommer till att träna puttar så är det bra att träna längre puttar från 8 meter och uppåt för att hitta en bra längdkänsla och att kunna eliminera 3-puttar, avsluta gärna med att sätta några korta puttar så du kan ta med dig en positiv känsla ut på banan.

Träningen är det som sätter grunden för hur du spelar, att du tar vara på dina styrkor och förbättrar dina svagheter. Kost och sömn är det som ger dig energi och förmågan att kunna hålla fokus under träning och tävling. Så hur bör du tänka när du planerar? Oavsett hur kul det är att tävla så är det viktigt att förstå att det inte alltid är det rätta att spela så många tävlingar som möjligt. Under en månad skulle 2–3 tävlingar räcka gott och väl. Exempelvis: du anmäler dig till tävlingar som spelas med en veckas mellanrum. De tävlingsfria veckorna bör få in åtminstone 3–4 träningspass där du fokuserar på att utveckla dina färdigheter i spelets alla olika delar. Under tävlingsveckorna bör dina träningspass innefatta tävlingsliknande moment för att du ska lära dig att prestera under pressade situationer. Träningen sker inte enbart på träningsområdena utan det är även viktigt att få in rundor på banan då det är där prestationen ska utföras. Träning på bana kan se olika ut. Exempelvis kan man spela “sämstboll”.
Det går till så att du slår två bollar från tee. Säg att en boll hamnar i fairway och en i ruffen, då spelar du två slag från ruffen. En hamnar på greenen och en i bunkern, då spelar du 2 slag från bunkern. En hamnar 3m ifrån och den andra 6m ifrån, då puttar du från 6 m. Du lyckas sätta en och den andra hamnar bredvid hålet. Spela på den bredvid och sätter du då båda blir resultatet – en bra bogey.

Inför vissa tävlingar finns det möjlighet till att få spela ett inspelsvarv. Vad innebär det och hur spelar man ett sådant?
Det är alltid bra att införskaffa sig en banguide innan man ger sig ut på banan. Du kan använda den till att se hålens layout och för att göra upp en plan i huvudet hur du vill spela de olika hålen, identifiera vilka olika hinder som finns och ungefär hur långt du skulle vilja slå bollen för att ha ett lämpligt avstånd på nästa slag. En rekommendation är att slå två bollar från tee med två olika klubbor för att se vilken som känns tryggast och som ger ett önskat resultat. Det du ska göra i banguiden nu är att skriva vilken klubba du vill spela på tävlingsvarvet. Identifiera var på greenen det är bäst att placera sig beroende på flaggplaceringar, testa putta från olika håll för att bekanta dig med hastigheten och lutningen. Så ett inspelsvarv handlar aldrig om att spela så bra som möjligt och att sänka sig, utan att man ska testa sig fram till vilka klubbval som känns tryggast och att lägga upp en tydlig spelplan inför tävlingen. Låt inspelsvarvet få ta lite längre tid än en vanlig runda då det viktigaste är att du har din gameplan färdig i huvudet och du får ner nödvändiga anteckningar i banguiden så att du känner dig redo inför tävlingsdagen.

På tävlingsdag är det vanligt att vara nervös vilket är ett gott tecken, för då betyder tävlingen något för dig. Viktigt är bara att försöka hitta ett sätt att kunna slappna av i kropp och muskler trots nervositeten. Ett bra tips till att hantera nerverna är att innan varje slag andas djupt och fokusera på att vara närvarande i stunden.

Juniortävlingar

En rekommendation för dig som vill börja tävla är att främst börja på klubbens tävlingar och distriktets Short Game Tour. Läs mer under flikarna nedan.

Lägg inget innehåll här

Sista torsdagen i varje månad spelar vi en liten lagtävling på spelträningen för de som är med i träning.
PGA Junior Pro Am klubbkval – Prel datum 9 juni, första start 13.00
Teen Cup klubbkval 18 juni – första start kl 09.00


GGF anordnar varje år olika tävlingar för juniorer. Som bland annat Short game tour, Rookie tour och Slaget om Göteborg. 

På deras sida hittar du all information gällande de olika tävlingarna, anmälningslänkar och all annan nödvändig information. Läs mer här!

På deras sida hittar du även information om Göteborg Golf Cup.

På Svenska Juniortouren spelar du som är mellan 13 och 21 år. Touren är till för dig som spelat på klubb och distrikt och nu vill ta nästa steg.

Svenska Juniortouren har fyra nivåer: division 3, division 2 och division 1 och elit. På samtliga nivåer spelas tävlingarna som scratchtävlingar, utan handicap.

Touren är färdighetsbaserad. Det betyder att du spelar på den nivå som matchar din spelskicklighet.

Dina prestationer från tidigare tävlingar på Juniortouren samt din placering på SGF Golf Ranking avgör på vilken nivå du spelar. Spelar du tillräckligt bra på en nivå flyttas du upp till nästa. Den högsta nivå du kan nå är elit.

För att kunna spela Svenska Juniortouren 2024 måste du först betala touravgiften på 350 kronor.

Vill du läsa mer om den Svenska Juniortouren gör du det här!

Junior Masters Invitational spelades första gången 1994. Tävlingen bygger på öppna juniortävlingar i golf om minst 36 hål. Tävlingarna är fördelade över hela landet.

Vinnarna i pojk- respektive flickklassen samt 2:orna beroende på antal startande i resp. klass , i tävlingarna under ”Kvaltävlingar”, erhåller personlig inbjudan till Junior Masters Invitationals Sverigefinal

Mer info och tävlingsschema hittar du här!

Tävlingsbidrag

För de juniorer som tävlar för Öijared på andra klubbar finns det möjlighet till bidrag från klubben. Vill du ha mer information om vad som krävs och hur man går till väga för att söka tävlingsbidrag, tryck på knappen nedan.

Här registrerar du dina tävlingar och utlägg.